Chokladen "gifte sig" väldigt bra med den lite sötsyrliga moussen och tillsammans med bären blev det en riktig hit.
Den här tårtan kan man med fördel variera efter säsong eller vad man har för bär hemma.
födelsedagstårta |
tårtspaden i nysilver är ett traderafynd för ynka 35kr |
Brownietårta med blåbärsmousse
botten:
150g mörk choklad
100g rumsvarmt smör
2,5dl socker
2st ägg
2msk kakao
1tsk vaniljsocker
1,5dl vetemjöl
Mousse:
6st gelatinblad (eller 3tsk gelatinpulver)
250g blåbär (eller andra bär)
3st äggulor
1dl florsocker
2dl gräddfil
3dl vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg den i botten av en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
Smält chokladen i vattenbad.
Vispa ihop ägg och socker och tillsätt äggen ett i taget. Blanda vaniljsocker, vetemjöl och kakao och häll ner det i smeten tillsammans med chokladen.
häll smeten i bakformen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt svalna i formen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i några minuter (läs på förpackningen hur du gör med pulver).
Vispa äggulor och florsocker vitt och fluffigt och blanda ner blåbären. Mixa dem gärna med mixerstav.
Smält gelatinbladen på svag värme tillsammans med en liten klick gräddfil i en kastrull.
Rör ner gelatinet med resten av gräddfilen i äggsmeten.
vispa grädden och vänd ner den försiktigt i smeten.
Häll smeten ovanpå browniebotten och ställ i kylskåpet ca 5 timmar.
Garnera kakan med delade Fingerkakor och massor av färska eller frusna blåbär.
Alexandra Lindgren
tjugofyra år och tårtfantast!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar