fredag 29 mars 2013

Påskens sillar

Igår gjorde jag påskens sillar som vi ska äta under dagens påskmiddag. Lite i senaste laget fick jag dem gjorda, men så är det när man är en hårt arbetande kvinna.
På våren tycker jag att det passar med lite fräschare sillar så därför presenterar jag nu Citron- och limesill samt Basilikasill men chili.
Den förstnämnda är en riktig favorit som jag har gjort ett par gånger förr. Basilikasillen däremot är ny, men förhoppningsvis ska den falla alla i smaken.





Citron- och limesill

Du behöver:
1 förpackning inläggningssill
1gul lök
1 citron
1 lime
2dl socker
2dl vatten
0,5dl ättikssprit
10st hela vitpepparkorn

Gör så här:
Riv skalet från limen och citronen och lägg ner det i en bunke. Se till att inte få med det vita!
Pressa ner saften från citronen och limen i bunken och tillsätt socker, vatten, ättikssprit och peppar.
Finhacka löken och skiva sillen i portionsbitar. Häll ner detta och rör om försiktigt.
Häll över i en finare burk och ställ i kylskåpet. Bör förvaras där i minst ett dygn innan förtäring.




Basilikasill med chili 

Du behöver:
1 frp inläggningssill
1kruka basilika
0,5 röd chilifrukt
1 citron (skalet)
3msk creme fraiche

Gör så här:
Riv citronskalet, men se till att inte få med det vita.
Finhacka en halv chilifrukt och basilikan och häll ner det, tillsammans med citronen, i en bunke.
Tillsätt creme fraiche och rör ordentligt.
Skölj sillen och skär den i portionsbitar. Lägg ner sillen i bunken och blanda försiktigt.
Häll över i en finare burk och låt stå i kylskåp tills de ska ätas.




Vad brukar ni äta för sill till påsk?
Har ni samma gamla vanliga favoriter eller gillar ni att testa nya smaker?

Alexandra Lindgren

1 kommentar:

Martina sa...

Mums, citron- och limesillen är fantastisk!
Önskar vi firade påsk tillsammans!

KRAM