måndag 2 april 2012

Apelsinfrallor

I lördags kväll intog jag en av lägenhetens bästa platser, köket.
Skafferiet började gapa tomt på bröd så jag tog fram assistenten och ingredienser och sen satte jag igång. 
Efter lite drygt en timma var brödet färdigt och redo att avnjutas tillsammans med rykande het spaghetti Carbonara och ett glas vitt vin.

Bröden fungerar lika bra till mat som till frukost eller en mysig picknick. Apelsinen gör brödet fräscht och lite saftigare, prova så får ni se!

Alexandras apelsinfrallor
ca 12 st

50g jäst
3dl mjölk
0,5-1dl smält smör
0,5dl brödsirap
0,5tsk salt
2 apelsiner
5dl grahamsmjöl
3dl vetemjöl

Smält smöret och häll i mjölken. Låt svalna till fingervärme.
Smula ner jästen i en bunke och häll vätskan över så att jästen löser upp sig.
skala två apelsiner och dela dem i små bitar.
Häll i sirap, salt, apelsiner och mjöl och arbeta degen tills den blir smidig. Spara lite mjöl till utbakningen!
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 45 minuter.

Knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i ca 12 bitar som du sedan rullar till bollar och lägger på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa i ca 40 minuter.
Pensla bullarna med vatten och grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 12 minuter.
Låt svalna på galler.


Alexandra Lindgren

Inga kommentarer: